Επτά Συμβουλές για Σωστή Διατροφή Previous item Οι απαντήσεις στις... Next item Πώς να δημιουργήσετε ένα...

Μήπως στους στόχους που θέσατε για το Νέο Έτος συμπεριλαμβάνεται και η δέσμευση “να τρώτε σωστά”; Πολλοί από εμάς δίνουμε αυτή την υπόσχεση στον εαυτό μας τον Ιανουάριο, αλλά κοντά στον Μάρτιο βλέπουμε τις παλιές διατροφικές μας συνήθειες να επιστρέφουν. Ίσως προσπαθήσατε να αντιμετωπίσετε πάρα πολλά – ή ίσως δεν έχετε σκεφτεί πραγματικά τι σημαίνει “σωστή διατροφή”. Η σωστή διατροφή περιλαμβάνει περισσότερα από το να κάνετε απλά τις σωστές επιλογές τροφών – έχει να κάνει με την κατανάλωση των σωστών τροφών στο σωστό χρόνο. Εδώ θα βρείτε λοιπόν επτά συμβουλές για να σας βοηθήσουν να “τρώτε σωστά”.

Φάτε σωστά όταν σηκώνεστε. Δε χρειάζεται να φάτε αμέσως μετά το ξύπνημα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να τρώτε το πρωί. Όσοι τρώνε πρωινό τακτικά είναι σε καλύτερη θέση να ελέγξουν το βάρος τους, ενώ όσοι παραλείπουν το πρωινό είναι πιθανό να υπερ-αντισταθμίζουν και να τρώνε πάρα πολύ στο μεσημεριανό γεύμα. Εάν δεν μπορείτε να φάτε πολύ το πρωί, δοκιμάστε ένα μπολ βρώμης ανακατεμένη με λίγη σκόνη πρωτεΐνης, μερικά φρέσκα φρούτα με μια κουταλιά τυρί κότατζ ή γιαούρτι, ή ένα ρόφημα πρωτεΐνης που παρασκευάζεται με σκόνη πρωτεΐνης, γάλα και φρούτα.

Φάτε σωστά πριν τα ψώνια σας στο σούπερ μάρκετ. Αν κάνετε τις αγορές σας με άδειο στομάχι, θα είστε σαν ένα παιδί σε ψιλικατζίδικο – τα πάντα θα σας φαίνονται τέλεια. Φάτε μια μπάρα πρωτεΐνης, ένα φρούτο ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς πριν βγείτε έξω κι έτσι θα είναι λιγότερο πιθανό να ενδώσετε στον πειρασμό. Κάντε μια λίστα – και βάλτε τα δυνατά σας να μην ξεφύγετε από αυτή.

Φάτε σωστά όταν πρόκειται για τα λιπαρά. Χρειαζόμαστε μικρές ποσότητες λίπους στη διατροφή μας, αλλά οι περισσότεροι από εμάς τρώνε πάρα πολύ. Και μερικά λιπαρά – όπως αυτά που υπάρχουν εκ φύσεως στα ψάρια, τα καρύδια, τις ελιές και το αβοκάντο – είναι πιο υγιεινά από τα άλλα. Τα καλά λιπαρά προσθέτουν γεύση, οπότε προσθέστε αβοκάντο ή καρύδια στη σαλάτα σας, ή ένα πεντανόστιμο άλειμμα  ελαιόλαδου σε λαχανικά στον ατμό.

Φάτε σωστά, πριν ασκηθείτε. Θα πρέπει να τροφοδοτηθείτε πριν ασκηθείτε – ειδικά εάν η άσκηση είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε το πρωί. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο για να φάτε πριν, εύκολες στην πέψη τροφές όπως τα smoothies, οι σούπες ή το γιαούρτι είναι ότι πρέπει. Αν έχετε λίγες ώρες για να χωνέψετε πριν επιδοθείτε στις δραστηριότητές σας, καταναλώστε ένα κανονικό γεύμα με άφθονους υγιεινούς υδατάνθρακες – ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, ζυμαρικά, φρούτα και λαχανικά – για να σας κρατήσουν δυνατούς.

Φάτε αμέσως μετά την άσκηση. Μετά από μια καλή προπόνηση, το σώμα σας μπορεί να μην έχει άλλα καύσιμα, γι’ αυτό προσπαθήστε να φάτε κάτι μέσα σε 30-45 λεπτά αφού ολοκληρώσετε την άσκησή σας. Οι μύες σας αναζητούν φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης για να συμβάλλουν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων τους σε υδατάνθρακες – και μια δόση πρωτεΐνης για να σας βοηθήσει στην αποκατάσταση.

Φάτε σωστά όταν τρώτε έξω. Τρώμε τόσα πολλά γεύματα έξω αυτές τις μέρες που το φαγητό έξω δεν είναι πια η ειδική περίσταση που συνήθιζε να είναι. Αντισταθείτε στον πειρασμό να ξεφύγετε όταν είστε έξω. Εάν προσπαθείτε να περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων σας, μοιραστείτε το ορεκτικό με ένα φίλο και  παραγγείλτε μία επιπλέον σαλάτα. Ή παραλείψτε τα αμυλώδη πιάτα και διπλασιάσετε τα λαχανικά. Ζητήστε να βάλουν τις σάλτσες και το dressing στο πλάι, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε πόσο τρώτε.

Φάτε σωστά το βράδυ. Πολλοί άνθρωποι τρώνε ελαφρά ή παραλείπουν γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να καταλήξουν να τρώνε τεράστιες ποσότητες θερμίδων μεταξύ δείπνου και βραδινού ύπνου. Αλλά όταν κάνετε το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής σας τη νύχτα, ο εγκέφαλός σας και οι μύες σας δεν παίρνουν τα απαραίτητα καύσιμα που χρειάζονται για τις καθημερινές σωματικές και ψυχικές σας δραστηριότητες. Αντ’ αυτού, διανείμετε τις θερμίδες σας ομοιόμορφα στα γεύματα και τα σνακ σας. Αν μετά το δείπνο το τσιμπολόγημα σας κάνει να συσσωρεύετε κιλά, προσπαθήστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά το δείπνο – είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους που επισημαίνει ότι τελειώσατε το φαγητό για την ημέρα.