Δείκτης BMR

To BMR (basal metabolic level), Βασικός ρυθμός μεταβολισμού είναι ένας δείκτης ο οποίος μας δείχνει μας δείχνουν πόσες θερμίδες καταναλώνει το σώμα μας μέσα σε μια μέρα.

Ο μεταβολισμός περιλαμβάνει τις διαδικασίες που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει. Βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR) είναι η ποσότητα ενέργειας ανά μονάδα χρόνου που χρειάζεται ένα άτομο για να διατηρήσει το σώμα σε κατάσταση ηρεμίας. Μερικές από αυτές τις διαδικασίες είναι η αναπνοή , η κυκλοφορία του αίματος , ο έλεγχος της θερμοκρασίας του σώματος , η κυτταρική ανάπτυξη , η λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων και η συστολή των μυών. Ο Βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR) επηρεάζει το ρυθμό που ένα άτομο καίει τις θερμίδες και τελικά αν αυτό το άτομο διατηρεί, κερδίζει ή χάνει βάρος.

Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός αποτελεί το 75% (κατά μέσο όρο) των θερμίδων που καταναλώνουμε κάθε μέρα. Αντιθέτως, ο Ενεργός Μεταβολικός Ρυθμός υπολογίζει την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας την ώρα που βρίσκεται σε κάποια φυσική δραστηριότητα και κυμαίνεται βάση του τρόπου ζωής που κάνουμε (πχ: καθιστική, αθλητική κτλ.).

Οι μεταβολικοί ρυθμοί πέρα από την σωματική άσκηση είναι ανάλογοι με το φύλο του ανθρώπου, το βάρος, το ύψος, καθώς και την ηλικία και υπολογίζονται μέσω μαθηματικών τύπων.

Ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού του Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού είναι ο εξής:

Γυναίκες: βασικό μεταβολικό ρυθμό = 655 + (9.6 x βάρος σε κιλά) + (1.8 x ύψος σε εκατοστά) – (4.7 x ηλικία σε χρόνια)
Άνδρες: βασικό μεταβολικό ρυθμό = 66 + (13.7 x βάρος σε κιλά) + (5 x ύψος σε εκατοστά) – (6.8 x ηλικία σε χρόνια)

Παράλληλα, για να υπολογίσετε τον Ενεργό Μεταβολικό σας Ρυθμό θα πρέπει πρώτα να επιλέξετε τον τύπο και τη συχνότητα της καθημερινής φυσικής σας δραστηριότητας η οποία χωρίζεται σε 5 επίπεδα.
• Πολύ Μικρή – Σπάνια Άσκηση BMR x 1.2
• Μέτρια – Άσκηση μέχρι 3 φορές την εβδομάδα BMR x 1.375
• Έντονη – Άσκηση 3-5 φορές την εβδομάδα BMR x 1.55
• Καθημερινή – Άσκηση κάθε μέρα BMR x 1.725
• Αθλητική – Πολύ έντονη άσκηση κάθε μέρα BMR x 1.9
Με αυτό τον τρόπο μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε τις καθημερινές ανάγκες του σώματος σας σε ενέργεια, δηλαδή σε θερμίδες έτσι ώστε να γνωρίζετε πόση ενέργεια πρέπει να λαμβάνετε για να διατηρήσετε, να αυξήσετε, ή να μειώσετε το σωματικό σας βάρος.
Ο τρόπος υπολογισμού σύμφωνα με το Site
http://www.calories.com.gr/