Τι είναι η πρωτεΐνη και γιατί είναι απαραίτητη; Previous item Όλα όσα πρέπει να ξέρετε... Next item Τρώγοντας για Ενέργεια

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα στην δόμηση των κυττάρων του οργανισμού. Η πρωτεΐνη δομείται από 22 αμινοξέα και πραγματοποιεί διαφορετικές λειτουργίες στον οργανισμό όπως για παράδειγμα συμβάλλει στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και τη συντήρηση αυτής καθώς και τη συντήρηση των οστών.

Όλες οι λειτουργίες της πρωτεΐνης είναι πολύ σημαντικές για την σωστή λειτουργία του οργανισμού σας και αυτός είναι ο βασικός λόγος που μία ικανοποιητική ποσότητα πρωτεϊνών από γαλακτοκομικές πηγές ημερησίως απαιτείται για να διατηρείστε υγιείς.

ΛΑΜΒΑΝΩ ΑΡΚΕΤΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗ;

Σε περίπτωση που η πρωτεϊνική σας πρόσληψη δεν καλύπτει τις διατροφικές σας ανάγκες, θα δυσκολευτείτε περισσότερο να διατηρήσετε μία ισορροπημένη διατροφή και να επιτύχετε τους στόχους σας. Για τον λόγο αυτό η Φιλοσοφία Διατροφής Herbalife προτείνει να λαμβάνετε το 15-30% της καθημερινής θερμιδικής σας πρόσληψης από πρωτεΐνη

Κατά την διάρκεια άσκησης, ο οργανισμός σας χρειάζεται μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης καλής ποιότητας για το χτίσιμο και την διατήρηση των μυών (άπαχη μάζα) καθώς και για την υποστήριξη της αποθεραπείας. Για αυτό, διασφαλίστε πως προσαρμόζετε την πρωτεϊνική σας πρόσληψη ανάλογα. Καταναλώστε περισσότερη πρωτεΐνη εάν είστε αρκετά δραστήριος ή εάν επιθυμείτε να κερδίσετε άπαχη μυϊκή μάζα. Εάν είστε ένας δραστήριος άντρας και καταναλώνετε μέχρι και 2,000 θερμίδες ημερησίως και επιθυμείτε να χτίσετε μυϊκό ιστό, πρέπει να στοχεύσετε στην κατανάλωση 150g πρωτεΐνης στην καθημερινή σας διατροφή. Γι αμία γυναίκα που επιθυμεί να ελέγξει το βάρος της και καταναλώνει μέχρι και 1,400 θερμίδες ημερησίως, η προτεινόμενη καθημερινή πρόσληψη πρωτεΐνης κυμαίνεται μεταξύ 52-105g.

ΤΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ;

Ιδανικά, πρέπει να καταναλώνετε έναν συνδυασμό ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών κάθε ημέρα, Υψηλής ποιότητας ζωικές πρωτεΐνες είναι το άπαχο λευκό κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, τα οποία προσφέρουν επίσης τα οφέλη του σιδήρου, του ψευδαργύρου και του συμπλέγματος των Βιταμινών Β.

Αυτές είναι οι ιδανικές πηγές πρωτεΐνης καθώς περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα

Μία εναλλακτική πηγή πλήρους πρωτεΐνης είναι η πρωτεΐνη σόγιας. Όμως, άλλες φυτικές πρωτεΐνες όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και οι φακές (χαμηλές σε λιπαρά και χοληστερόλη, καλή πηγή φυτικών ινών) δεν είναι πλήρεις πρωτεΐνες και για τον λόγο αυτό πρέπει να συνδυάζετε έναν αριθμό διαφορετικών φυτικών πρωτεϊνών ώστε να λαμβάνετε και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα.