Τρώγοντας για Ενέργεια Previous item Τι είναι η πρωτεΐνη και... Next item Τα οφέλη της ενυδάτωσης

Δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί, δε μπορείτε να λειτουργήσετε χωρίς τον πρωινό σας καφέ, η απογευματινή ύφεση σας βρίσκει να αναζητάτε σνακ με ζάχαρη και ροφήματα για να βγάλετε την ημέρα… κάτι σας θυμίζει; Είμαστε πιο απασχολημένοι από ποτέ, η γενιά που τα κάνει όλα – εργασία, ζωή στο σπίτι, σχέσεις, οικογένεια και κοινωνικές δραστηριότητες … Δεν είναι να απορεί κανείς που αισθάνεστε εξαντλημένοι! Ένας καλός νυχτερινός ύπνος δεν είναι ο μόνος παράγοντας για να αισθάνεστε ανανεωμένοι και ξύπνιοι. Αυτό που τρώμε, επίσης, παίζει τεράστιο ρόλο στην τροφοδοσία του οργανισμού μας. Η επιλογή των σωστών τροφών μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειάς σας όλη την ημέρα, αλλά πολύ συχνά η φροντίδα του εαυτού μας έρχεται ως τελευταία προτεραιότητα στην καθημερινή δίνη. Το να αλλάξετε τις ανθυγιεινές γρήγορες λύσεις, όπως σοκολάτες, αναψυκτικά και καφεΐνη με τρόφιμα που δίνουν μια φυσική ώθηση είναι ένας απλός τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι παίρνετε την ενέργειά σας με τον σωστό τρόπο!

10 τροφές που δίνουν άμεσα ενέργεια.

  1. Βρώμη –. Η βρώμη είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου, καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β που απελευθερώνουν ενέργεια. Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της τροφής που τρώμε σε ενέργεια και συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης. Η βρώμη έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη κι έτσι απελευθερώνει ενέργεια στο σώμα σας σταθερά. Δοκιμάστε μούσλι, κουάκερ, ή παξιμάδια βρώμης για ένα υγιεινό πρωινό ή σνακ.
  2. Ξηροί καρποί –. Με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και καλά λιπαρά, οι ξηροί καρποί είναι ένα υπέροχο σνακ. Τα αμύγδαλα: περιέχουν μέταλλα που απελευθερώνουν ενέργεια, μαγνήσιο και ασβέστιο. Τα καρύδια είναι πλούσια σε κάλιο, ψευδάργυρο και σίδηρο που απελευθερώνει ενέργεια, ενώ τα φιστίκια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης B6, η οποία βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει και να αποθηκεύσει την ενέργεια από τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες των τροφίμων. Όποια και να επιλέξετε να είστε προσεκτικοί και να μην το παρακάνετε, καθώς οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπος – μια μικρή χούφτα ή δύο κουταλιές της σούπας είναι ιδανική ποσότητα.
  3. Φρούτα –. Δεδομένου ότι τα περισσότερα φρούτα είναι καλές πηγές βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών,είναι ιδανικά ως σνακ για να δώσουν ώθηση στην ενέργειά σας. Η βιταμίνη C έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ότι βοηθάει στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές και την πρόληψη της κούρασης και της κόπωσης. Πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή είναι ιδιαίτερα γεμάτα με βιταμίνη C, οι μπανάνες είναι επίσης μια καταπληκτική επιλογή, δεδομένου ότι είναι μια πλούσια πηγή υδατανθράκων – η αγαπημένη πηγή ενέργειας του σώματος και γεμάτες κάλιο, ένα στοιχείο απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των μυών. Δεν υπάρχουν κακά φρούτα, οπότε καταναλώστε μια ποικιλία για μια ποικίλη διατροφή και αφθονία θρεπτικών συστατικών.
  4. Λαχανικά – Η μαμά πάντα έλεγε “φάτε τα λαχανικά σας, σας κάνουν καλό!” και δεν ήταν ψέματα! Το μπρόκολο, το σπανάκι και τα λαχανάκια περιέχουν μικρές αλλά χρήσιμες ποσότητες σιδήρου, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης και βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας από τις τροφές. Οι γλυκοπατάτες είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή, καθώς είναι πλούσιες σε ενέργεια, παρέχουν υδατάνθρακες, καθώς και βιταμίνη C, η οποία απαιτείται για την απελευθέρωση της ενέργειας από τα τρόφιμα και βιταμίνη Α για τη διατήρηση φυσιολογικής επιδερμίδας και όρασης.
  5. Δημητριακά ολικής άλεσης – Η αντικατάσταση του λευκού ρυζιού, του ψωμιού και των  ζυμαρικών με τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης θα βοηθήσει να απελευθερώνεται η ενέργεια από τα τρόφιμα σταδιακά. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες περιέχουν πολύ λίγες φυτικές ίνες και είναι σε μεγάλο βαθμό επεξεργασμένες, ενώ οι ανεπεξέργαστοι υδατάνθρακες είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν το ρυθμό με τον οποίο η ζάχαρη απελευθερώνεται από τους υδατάνθρακες, έτσι ώστε να μην προκαλέσει την ίδια ξαφνική άνοδο και πτώση του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, οι φυτικές ίνες διογκώνονται  στο στομάχι σας και σας δίνουν την αίσθηση πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το καστανό ρύζι και το ψωμί ολικής άλεσης είναι καλές πηγές ενέργειας υδατανθράκων και Παντοθενικού οξέος (πιο γνωστό ως βιταμίνη Β5), που βοηθά το σώμα να απελευθερώνει την ενέργεια από τα τρόφιμα στο σώμα.
  6. Ψάρια – Το ψάρι είναι μια σπουδαία πηγή πρωτεΐνης, μαζί με πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η πέστροφα, η ρέγγα, ο φρέσκος τόνος και οι σαρδέλες είναι όλα πλούσια σε βιταμίνες Β6, νιασίνη (Β3) και Β12, που είναι σημαντικές για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Τα ψάρια είναι επίσης πλούσια σε μαγνήσιο, ακόμα ένα βασικό μέταλλο για την παραγωγή ενέργειας. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν επίσης ωμέγα 3 καλά λιπαρά που είναι καλά για την καρδιά σας.
  7. Άπαχο κόκκινο κρέας – Το κόκκινο κρέας έχει πολλές φορές κακές κριτικές, αλλά η κατανάλωση άπαχου κόκκινου κρέατος μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να ανεβάσει τα επίπεδα πρωτεΐνης και σιδήρου. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να οδηγήσουν σε σιδηροπενική αναιμία τα κύρια συμπτώματα της οποίας είναι κόπωση, ο λήθαργος και η γενική έλλειψη ενέργειας. Το κρέας είναι επίσης μια από τις κύριες πηγές βιταμίνης Β12 στη διατροφή που συμβάλλει επίσης στην απελευθέρωση ενέργειας από τα τρόφιμα που τρώμε.
  8. Φασόλια και φακές – απελευθερώνουν ενέργεια αργά και είναι γεμάτα φυτικές ίνες που επιβραδύνουν την πέψη προσφέροντας μια πιο σταθερή παροχή ενέργειας. Τα φασόλια και οι φακές περιέχουν σίδηρο, που είναι σημαντικός για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα και συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης. Τα φασόλια και οι φακές δεν χρειάζεται να είναι βαρετά – από κάρυ σε σούπες και σαλάτες είναι πολύ ευπροσάρμοστα συστατικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι.
  9. Αυγά – Ένα από τα λίγα τρόφιμα που ονομάζονται πλήρεις πρωτεΐνες, λόγω του ότι περιέχουν όλα τα 9 απαραίτητα αμινοξέα – τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών στο σώμα σας. Αυτά τα αμινοξέα είναι ζωτικής σημασίας για το χτίσιμο νέων μυών και την αποκατάσταση των ζημιών των ιστών. Ως πλούσια πηγή πρωτεϊνών, τα αυγά είναι τέλεια για αύξηση της ενέργειας, και θα αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς απελευθερώνουν πιο αργά την ενέργεια.
  10. Σκόρδο – Το να τρώτε πολύ σκόρδο μπορεί να μη σας κάνει πολύ δημοφιλή λόγω της μυρωδιάς του, αλλά τα οφέλη που προσφέρει για την υγεία είναι γνωστά εδώ και αιώνες. Αυτό το ισχυρό βότανο έχει συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς και τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα – και πάνω από όλα είναι αυτό που προσθέτει υπέροχη γεύση στα πιάτα!